V prípade, že sa nechcete vzdať tradičného špenátového jedla, urobte si ho na pečený spôsob. Špenátový koláč budete mať hotový asi za hodinu a pol.
Na cesto budete potrebovať:
- 320 gramov múky,
- 130 gramov masla,
- 1 vajce,
- 3 lyžice studenej vody
- a štipku soli.
Do náplne si nachystajte:
- 250 mililitrov mlieka,
- 250 mililitrov smotany na šľahanie,
- 4 vajcia,
- 250 gramov čerstvého špenátu,
- 50 gramov tvrdého syra alebo parmezánu,
- soľ a čierne korenie.
Postup prípravy a pečenia
Najprv sa pustite do cesta, aby malo čas oddýchnuť si. Všetky ingrediencie dajte do misky, zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Prikryte ho mikroténovým vreckom a dajte na pol hodiny odležať do chladničky. Predhrejte rúru asi na 180 °C. Špenát preperte, sparte vriacou vodou a nechajte odkvapkať. Listy pokojne trochu pokrájajte.
Vo vedľajšej miske vyšľahajte vajíčka, smotanu a mlieko. Pridajte k nim najemno nastrúhaný tvrdý syr podľa chuti. Nezabudnite zmes osoliť a okoreniť. Keď bude náplň pripravená, vytiahnite cesto z chladničky a vyvaľkajte ho. Vyložte ním koláčovú formu a naplňte špenátom. Všetko nakoniec prelejte riedkou smotanovou zmesou. Dajte do rúry a pečte asi 45 minút. Keď sú okraje zlatisté a náplň stuhne, koláč je hotový.
Foto: unsplash.com