Recept na skvelý špenátový koláč so smotanovou náplňou

V prípade, že sa nechcete vzdať tradičného špenátového jedla, urobte si ho na pečený spôsob. Špenátový koláč budete mať hotový asi za hodinu a pol.

Na cesto budete potrebovať:

  • 320 gramov múky,
  • 130 gramov masla,
  • 1 vajce,
  • 3 lyžice studenej vody
  • a štipku soli.

Do náplne si nachystajte:

  • 250 mililitrov mlieka,
  • 250 mililitrov smotany na šľahanie,
  • 4 vajcia,
  • 250 gramov čerstvého špenátu,
  • 50 gramov tvrdého syra alebo parmezánu,
  • soľ a čierne korenie.

Postup prípravy a pečenia

Najprv sa pustite do cesta, aby malo čas oddýchnuť si. Všetky ingrediencie dajte do misky, zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Prikryte ho mikroténovým vreckom a dajte na pol hodiny odležať do chladničky. Predhrejte rúru asi na 180 °C. Špenát preperte, sparte vriacou vodou a nechajte odkvapkať. Listy pokojne trochu pokrájajte.

Vo vedľajšej miske vyšľahajte vajíčka, smotanu a mlieko. Pridajte k nim najemno nastrúhaný tvrdý syr podľa chuti. Nezabudnite zmes osoliť a okoreniť. Keď bude náplň pripravená, vytiahnite cesto z chladničky a vyvaľkajte ho. Vyložte ním koláčovú formu a naplňte špenátom. Všetko nakoniec prelejte riedkou smotanovou zmesou. Dajte do rúry a pečte asi 45 minút. Keď sú okraje zlatisté a náplň stuhne, koláč je hotový.

Foto: unsplash.com